R4 Kaart Handleiding

Heb je een Nintendo DS, en wil je gratis spellen, muziek, films en foto’s op je DS? Dan is er de R4 Kaart! Lees verder voor een handleiding over hoe het te krijgen is, wat je er mee kan en nog veel meer!

R4 Kaart

Je hebt eerst een R4DS kaart nodig, die kun je kopen bij flashcard.es. Om de R4 kaart te gebruiken heb je ook een MicroSD card nodig, daar kun je je spellen op zetten. Bij flashcard.es kun je de MicroSD card direct bij je r4 kaart bestellen (bijgevoegd geheugen).

4gb en 8gb MicroSD kaarten werken niet met de R4 Kaart, daarvoor kun je beter een DSTT of R4SDHC Kaart kopen.

Als je de R4 Kaart binnen hebt krijg je een doosje waar dit in zit:

R4 Kaart Handleiding

 1. De R4 kaart, deze stop je later in de Nintendo DS.
 2. De Micro SD Kaart (links). De kaart daarnaast (rechts) is alleen om de microSD in te doen zodat hij bijv. ook in een camera past. Alle software en games zet je op deze Micro SD kaart.
 3. De Micro SD kaartlezer, hier stop je de micro SD in en doe je in de USB poort van je computer.
 4. De CD, hier staat de benodigde software op die je op je micro SD kaart zet.

Bij sommige winkels krijg je geen CD met software bijgeleverd. Geen probleem, de software kun je ook gewoon op r4ds.cn downloaden.

R4 Firmware Installeren

Stop de micro SD kaart in de kaart lezer en steek deze in je USB-poort van je computer. Je computer zegt nu dat er een USB stick in zit, klik op “map openen en bestanden weergeven”. Als je computer niets zegt, ga dan naar “Mijn Computer” en dubbelklik daar op de USB Stick.

Stop de CD in je computer en zoek daar naar de map “system” (met een versienummer erachter, zoals v.1.11) Open dan de map “English” en kopieer de hele inhoud van die map naar je micro SD kaart (niet de map zelf, maar alles wat in die map zit).

Als het goed is ziet je sd kaart er nu zo uit:

r4-kaart-handleiding (2)

Spellen

Je hebt nu de R4DS software op je Nintendo DS, kijk altijd voor de nieuwste systeemupdates op r4ds.cn. Nu kun je spellen erop zetten, er zijn verschillende sites waarvan je spellen kunt downloaden. Een goede site is bijvoorbeeld nitroroms.

Als je bij nitroroms bent, zie je links ergens staan “Nintendo DS” of “Nintendo Dual-Screen”. Klik daarop, dan krijg je een pagina te zien met de nieuwste spellen. Je kunt ook via de zoekbalk alle spellen doorzoeken, en je kunt de spellen gesorteerd op letter zien.

Als je op een spel klikt, krijg je een vakje met “mirrors” te zien, hierin staan de plekken waarvan je de spellen kan downloaden. Je kunt het beste op “Netherlands” klikken. Klik op de “download now!” knop, en kies voor opslaan. Je download nu een .7z (of een .rar) bestand. Dit bestand is ingepakt om het spel kleiner te maken, maar jij moet het ook weer kunnen uitpakken. Daarvoor moet je winrar installeren. Als je het .7z bestand hebt gedownload en winrar hebt geinstalleerd, klik je met je rechtermuisknop op het .7z bestand, en kies je voor “hier uitpakken”. Dan zie je een .nds bestand staan. Die moet je naar je Micro SD kopieren.

R4DS: Hoofdmenu

Haal de micro SD kaart uit de kaart-lezer en stop hem in de R4 kaart. Stop de R4 kaart in je Nintendo DS en start de Nintendo DS op, het R4-menu wordt automatisch geladen zonder het standaard Nintendo DS menu.

r4-kaart-handleiding (3)

 • Links: Start het menu met alle spellen.
 • Midden: Start moonshell. Hiermee kun je muziek, foto’s en films op je Nintendo DS afspelen.
 • Rechts: Start het spel wat in de onderkant van je Nintendo DS zit. (Gameboy Advance).

R4DS: Spellenmenu

Het spellenmenu werkt heel simpel, klik op A om een spel te laden, op X om een spel te verwijderen en met de “cheats” knop op het touchscreen kun je cheats activeren om het spel makkelijker te maken (cheats zitten niet bij elk spel). Opgeslagen spellen worden trouwens als .sav opgeslagen en kun je gewoon op je computer zetten als backup.

Je hebt nu alles om gratis spellen te spelen, maar als je nog meer eruit wilt halen, lees dan verder!

Muziek, Foto’s en Films

Moonshell is een programma om muziek, foto’s en film af te spelen op je DS. Het programma zit standaard bij je R4-kaart. Muziek en foto’s kun je gewoon kopieren naar je Micro SD kaart net als de ds-spellen, maar met film gaat het wat anders, je moet dan eerst het filmbestand omzetten naar .dpg.

Download en installeer BatchDPG. (om BatchDPG te laten werken moet je ook AviSynth installeren, die zit erbij toegevoegd)

r4-kaart-handleiding (4)

Als je BatchDPG hebt opgestart zie je deze dingen:

 1. Media file: het videobestand dat je wilt zien op je DS.
 2. Subtitle: Dit is niet nodig, tenzij je losse ondertiteling hebt.
 3. Temp Dir: De tijdelijke map waar het bestand wordt omgezet, maak een lege map aan en vul die hier in.
 4. Output Dir: De map waarin het uiteindelijke .dpg bestand wordt opgeslagen.

Vul alles in en klik daarna op “Add” en dan op “Run”. Wacht dan tot hij klaar is. Daarna kun je het .dpg bestand op je R4 kaart zetten, en afspelen.

Homebrew (onofficiele) spellen

Er zijn ook spellen en programma’s die niet door bedrijven zijn gemaakt, maar gewoon door mensen die dachten: “Laat ik eens een spel maken!”, dit zijn de “homebrew” spellen. Deze spellen zijn niet officieel uitgebracht en werken dus ook alleen met zo’n R4 kaartje. Om een homebrew spel te krijgen moet je gewoon op google zoeken naar “nds homebrew” en je krijgt tientallen sites met homebrew spellen.

R4 Themes

Je kunt ook je R4-menu er wat beter laten uitzien, door themes (skins) te downloaden. Themes downloaden is heel makkelijk, je gaat naar een site met veel themes (ik gebruik ndsthemes.com). Daar kun je heel veel themes downloaden. Als je een theme hebt gedownload krijg je een .zip bestand. Om die uit te pakken met winrar klik je erop met je rechtermuisknop, en klik je op “hier uitpakken”. Dan krijg je als het goed is 6 bestanden. Ga naar de MicroSD van je R4, ga naar de map _system_, en dan naar themes. Hier zie je 12 mappen met elk een ander thema. Ga naar 1 van die mappen, en kopieer de 6 bestanden van je gedownloade theme hiernaartoe. Je krijgt een melding dat je bestanden al bestaan. Klik op “Ja op alles”. Je hebt nu een nieuwe theme geinstalleerd.

Om te wisselen van theme, druk je in het spellenmenu op select.